dissabte, 1 de desembre del 2012

Creative Commons i diferència amb copyright



Creative Commons (CC) és una corporació sense ànim de lucre orientada a donar-li a l'autor el poder de decidir els límits d'ús i explotació del seu treball a Internet. 


Referit a les llicències, amb la combinació de diferents principis i restriccions, les llicències autoritzen certs usos lliurement definits pels autors. 
L'organització impulsa la reutilització creativa de les obres intel·ligents  fent que el creador mantingui els drets que consideri oportuns.
Per fer-ho, a la web, posen a disposició dels autors uns formularis amb els que poden escollir les característiques de distribució de la obra.

Mitjançant els formularis, es genera una llicència en tres formats:

1.Commons Deed: es tracta d’un resum d’ús autoritzat que inclou la iconografia.

2.Legal Code: Lectura més jurídica, el text regulador.

3.Digital Code: Per a màquines. Versió digital amb metadades que es poden utilitzar per facilitar el treball de buscadors web.
Aquest tipus de llicència permet copiar, distribuir, comunica públicament l'obra, transformar-la per i fer-ne obres derivades de la original.

A continuació penjo un vídeo on s'explica més detalladament.




Es important diferenciar copyright de creative commons

COPYRIGHT

Aquesta és la llicència més coneguda, i per desgràcia, la que més s'utilitza. 
Normalment l'única persona que pot fer el que vulgui amb la seva obra és l'autor d'aquesta. En altres paraules, l'obra té amo i si la vols, has de pagar per ella a més de demanar permís per utilitzar-la. 
Però donem el cas que obtens l'obra d'aquest autor o empresa, ja que NO podràs redistribuir legalment, perquè l'únic capacitat per fer-ho és l'autor de l'obra, és a dir, aquesta llicència només et permet tenir l'obra per a ús personal. Aquesta és aplicada entre altres: a discogràfiques, llibres, obres teatrals, pel·lícules i programaris.

Símbolo de copyright

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada