dijous, 6 de desembre del 2012

Cultura lliure i programari lliure

Explicació de cada un dels conceptes



Com a Cultura lliure podria englobar-se tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure. Són habituals les reflexions al voltant de la propietat intel·lectual, els drets d'autor, elcopyleft o el paper de les xarxes P2P.
Un exemple de cultura lliure és la mateixa Viquipèdia.



El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet, o a un cost baix si l'adquirim per mitjà d'altres medis. A causa d'això, els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen en proporcionar serveis de valor afegit com suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració, o certificació.

Punts importants d'aquest: 


  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit .

  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés alcodi font és un requisit.

  • La llibertat de redistribuir còpies.

  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.

A continuació us deixo un vídeo de educat3 on ho explica més concretament.

Edu3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada